3x z toulek po internetu

toulky po internetu – ozdoby hronovského náměstí

Vynucená přestávka v pohybu po kraji (teď pravé koleno a lýtko) mi přinesla užitek i zábavu z jiné strany.

Výsledky toulek teď doma po internetu jsem rozdělil do třech skupin:

  1. aplikace
  2. komunikace
  3. WordPress pluginy

1.) aplikace

WebCatalog

Vždycky, když je to možné, dávám přednost používání služeb prostřednictvím jejich vlastních aplikací pro systém proti jejich spouštění ve webovém prohlížeči. Někdy ale takové aplikace chybí.

Skvělé řešení pro takové situace poskytuje WebCatalog.

Výběrem z obrovské nabídky nabízí možnost vytvořit si takovou chybějící aplikaci sám. Není to pravá aplikace, ale chytře využité specializované použití webového prohlížeče.

Hlavní plus je, že každá služba získává samostatnou systémovou ikonu pro své přímé a rychlé spuštění z lišty ikon bez nutnosti otevírat vlastní webový prohlížeč a pak v něm hledat záložku s uloženou službou.

Přitom navíc proti běžným aplikacím je tu z webového prohlížeče zachovaná možnost obnovovat stránku „aplikace“ a taky listovat tam a zpět.

WebCatalog „aplikace“ si nepřekáží ani se současně otevřenou službou v záložce běžně používaného webového prohlížeče v jiném okně.

Takhle teď rychle a přímo otevírám podle potřeby třeba teď už výborně fungující překladač Google. Jako aplikaci.

WC Gtransl

S ikonami v liště se navíc pracuje úplně stejně, jako s ikonami skutečných aplikací. Neliší se ani na pohled.

Hlavní efekt WebCatalogu – úspora času, pohodlnější používání a lepší přehled.

Long Image Maker

Nejen k rychlému náhledu obsahu celé vlastní složky uložených fotek najednou nebo k její následné prezentaci podle vlastního výběru a vzhledu lze využít velmi jednoduše použitelnou aplikaci Long Image Maker. Ta je dostupná pro všechny obvyklé systémy.

Lze tak lehce zkouknout celou skupinu fotek najednou. Velmi to usnadňuje rozhodování, které z nich vyřadit a hlavně, které vybrat pro jejich další použití.

Lze měnit výběr snímků, jejich pořadí, počty sloupců i řádků.

Výsledná koláž sdílená v jednom souboru tak může být podle chuti na výšku nebo na šířku.

Pinterest

Už před lety jsem Pinterest používal pro bohatou sbírku odkazů pro jen jeden tehdy aktuální zájem. Dnešní účet mi znovu slouží podobně pro zájmů několik. Pořád jako úložiště mnou nalezených zajímavých odkazů převáděných ihned do grafické podoby a současně jako nápověda dalších.

Nějak často ho zatím ale nepoužívám. Snad později.

2.) komunikace

Z různých důvodů jsem postupně před časem skončil u jediné komunikační aplikace, která svými vlastnostmi tehdy předběhla všechny ostatní – Element na síti Matrix. Jediná její nevýhoda – skoro nikdo ji mezi mými místními kontakty nepoužíval.

Všichni měli už něco jiného, zejména pro sdílení svých fotek či videí při svých pobytech někde jinde.

Na webu mě přesvědčovali jiní, že v roce 2022 potřebuji znát víc než 133 možností pro komunikaci. Mnou a několika mými zahraničními přáteli používaný Matrix tam nebyl.

Všechny nabízené možnosti jsem krok za krokem prošel a vyřazoval ty, které nebyly pro mě. Zbylo jich šestnáct, které se dočkaly instalace. Dnes po čase z nich skutečně používám dvě.

3.) WordPress pluginy

Možnost přilepení horního řádku s menu na webových stránkách bývá k vidění často. Tento plugin umožňuje přilepit i něco jiného.

Pořád jsem nebyl spokojený s možnostmi zobrazování v příspěvcích umístěných snímků. Tenhle plugin mi už vyhovuje naprosto. Prohlížení snímků je teď pohodlné jak na desktopu, tak na mobilech.

Všechny výše uvedené možnosti jsou plně kompatibilní s nejnovější verzí WordPress 6.0.1.