nový WordPress, nová šablona

Wordpress 5.9

Dlouho slibovaný WordPress 5.9 je tu a s ním i nová šablona Twenty Twenty-Two.

Jsou tu dvě možnosti. Nechat všechno při starém, nebo se pustit do zkoumání toho nového. Mě vždycky zajímala ta druhá možnost.

Zajímá mě i dnes. Jsem opravdu zvědavý, co lepšího proti předchozím verzím přináší. Uvidíme. Zas je si s čím hrát.

Po třech dnech, editováno 31.1.

Po třech dnech trpělivého bádání a neustálého vracení se znovu na začátek lze konečně zvolat „Haleluja“, požadovaný výsledek byl dosažen.

Do nové a proti té původní úplně jinak zkonstruované šablony překlopená e-stopa už funguje, v jednodušší a přehlednější podobě, i na mobilech. A to i bez dalších přídavných modulů (jako dříve např. Twentig), které svoji verzi pro šablonu 2022 ještě nemají. Otázka, zda je budu ještě potřebovat. Podobně, jako zatím dříve stále ještě používaný klasický editor.

Změnit zvyk z dřívějšího „přizpůsobování“ šablony 2021 na nově zabudované možnosti přímých úprav vzhledů a obsahů jednotlivých bloků nové šablony 2022 chvíli trvá. Nakonec se to ale podaří a pak se začnou dít věci.

Přitom to je všechno jenom začátek. Možnosti editace šablony 2022 jsou stále ještě v beta verzi.

Po šesti dnech, editováno 3.2.:

Na následujících výsledcích hledání optimální rychlosti přístupu k úvodní stránce se podílí společně tyto čtyři pluginy: Async JavaScript, Disable Lazy Load, WebP Converter a WP-Optimize. Jiné ne.

Test rychlosti přístupu k úvodní stránce e-stopy na mobilu, WordPress 5.9, šablona Twenty Twenty-Two:

Test rychlosti přístupu k úvodní stránce e-stopy na desktopu, WordPress 5.9, šablona Twenty Twenty-Two: