dva roky s e-stopou

dva roky s e-stopou

Takhle vypadala první vyzdobená verze e-stopy. Dva roky od mých prvních pokusů a hraní si s vlastním webem, postaveném na Wordpressu, utekly jak voda. Na začátku e-stopa vznikala bez větších praktických zkušeností, krok za krokem a s tehdejšími možnostmi šablon a pluginů.

Kdo hledá, najde. Pro začátek zjistit, čím se liší stránky od příspěvků a rubriky od štítků (kategorie od tagů). Pak jak jednoduše a rychle zobrazit vlastní fotografie, kterých je navíc tolik.

dva roky s e-stopou

Když už to všechno nějak jede, testy ukáží, že hrozně pomalu. Jak tedy optimalizovat rychlost načítání stránky a obrázků? K tomu se ještě postarat o takovou ochranu, která spolehlivě všechno zajistí.

Naštěstí WordPress je tak populární systém, který tohle všechno už dávno umí a navíc se stále vyvíjí a zlepšuje. Stačí všechno potřebné jen najít, vyzkoušet a začít používat.

Postupně po prvním roce se e-stopa zjednodušila a zrychlila úvodní stránku i hlavní menu. Stačilo použít jednodušší šablonu i celou vnitřní strukturu.

Velká změna přišla letos v lednu s nejnovějším WordPressem 5.9. Jeho možnosti editace obsahu stránek, příspěvků a dokonce i šablony a jejích prvků formou bloků jsou úžasné. Navíc prvky základní šablony Twenty Twenty-Two lze už dnes rozšířit o další stavební bloky, které sestavení obsahu dál vylepšují, zrychlují a zjednodušují. Nové obsahy tak vznikají mnohem snadněji. Předělávat ty existující připomíná hraní si s kostkami ze stavebnice nebo s dílky Merkuru.

Do začátku třetího roku e-stopy tak WordPress znovu dokázal, že to před dvěma lety byla správná volba.